Teoriler | Klinik Psikolog Burcu KORAY İstanbul Psikolog Psikomood
... ...

Teoriler

Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel Davranışçı Terapi; Günümüzde, birçok insan yaşamın getirdiği zorluklarla başa çıkmakta güçlük yaşamaktadır. Bu zorluklar arasında stres, anksiyete, depresyon ve ilişki sorunları gibi duygusal sıkıntılar bulunmaktadır. Bu yazıda, bilişsel davranışçı terapinin (BDT) zihinsel sağlık üzerindeki etkilerini, temel ilkelerini, uygulanma yöntemlerini ve bireylere nasıl yardımcı olabileceğini detaylı bir şekilde ele alacağız. Bilişsel Davranışçı Terapi: Temel İlkeler ve Kökenleri Bilişsel davranışçı terapi, …

Read More »

ACT KABUL VE KARARLILIK TERAPİSİ

ACT KABUL VE KARARLILIK TERAPİSİ

Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT), Bağlamsal Bilişsel Davranışçı Terapilerin bir parçası olarak kullanılan psikoterapötik yaklaşımlardan biridir. ACT, insanların düşünceleri ve duygularıyla daha sağlıklı bir ilişki geliştirmelerine, kişisel değerleri etrafında netlik bulmalarına ve zorluklarla karşılaştıklarında bu değerlere uygun hareket etmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bunun sonucunda kişide fazla psikolojik esnekliğe ve daha iyi bir yaşam kalitesine yol açacağını varsayar 1980’lerde Steven C. …

Read More »

Danışan Merkezli Yaklaşım

Danışan Merkezli Yaklaşım

Kişi merkezli yaklaşım,  danışanları kendi deneyimlerinin en iyi otoritesi olarak görür. Bu yaklaşım, her bireyin içinde yatan büyüme potansiyeline inanır ve bu potansiyelin uygun şartlar altında gerçekleşebileceğini kabul eder. Ancak, olumsuz koşullar altında bireylerin gelişimlerinin sınırlandığını da eklemeyi ihmal etmez. “Kendimi olduğum gibi kabul ettiğim zaman değişebileceğim gerçeği, tuhaf bir paradokstur.” Carl Rogers Özellikle, bireyler başkaları tarafından kabul edilmediklerinde veya …

Read More »

POZTİF PSİKOLOJİ NEDİR ?

POZİTİF PSİKOLOJİ NEDİR ?

Pozitif Psikoloji Nedir ? Pozitif psikoloji, 20. yüzyılın sonlarında Martin Seligman ve Christopher Peterson tarafından resmi olarak tanıtılan bir psikoloji dalıdır. Geleneksel psikoloji, genellikle zihinsel rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi üzerine odaklanarak, insanların psikolojik sorunlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olma amacını taşırken, pozitif psikoloji insanların yaşamlarındaki olumlu yönleri keşfetmeyi amaçlar. Bu dal, mutluluk, refah, başarı ve yaşam doyumu gibi pozitif faktörleri inceleyerek, …

Read More »

Duygu Odaklı Terapi

Duygu Odaklı Terapi

Duygu Odaklı Terapi, insan doğasına diğer terapötik yaklaşımlardan farklı bir perspektif sunar. Bu teorik çerçeve, davranışçı ve dinamik yaklaşımların öne sürdüğü deterministik görüşe karşı, daha pozitif bir bakış açısını benimser. DOT, insanın kendi kararlarını özgürce alabilme potansiyeline, potansiyellerini kullanabilme kapasitesine ve kendi farkındalığına inanır  Bu nedenle, DOT’a göre insan, dış dünyadaki uyarıcıların pasif bir alıcısı değildir. Dış uyarıcılar davranışları etkileyebilir, …

Read More »

Pozitif Psikoterapi Teknikleri

Pozitif Psikoterapi Teknikleri

  “Yaşamın olumsuzluklarını görmek kolaydır, ancak her anında bir parıltı bulma yeteneği, gerçek mutluluğun anahtarıdır.” – Ralph Waldo Emerson   Pozitif psikoloji, insanların sağlıklı, mutlu ve tatmin edici bir hayat sürdürebilmeleri için nasıl yaklaşımlar benimsenmesi gerektiğini anlamaya çalışan bir alan olarak öne çıkar. Geleneksel psikolojinin aksine, pozitif psikoloji genellikle sadece akıl hastalıkları ve anormalliklere odaklanmak yerine, genel esenlik ve olumlu …

Read More »
function custom_disable_right_click() { if (is_single()) { // Sadece yazı (post) sayfalarında etkinleştir ?>