KARARSIZLIĞIN NEDENLERİ
Kararsızlık zihinde oluşturduğumuz dar bir çerçevede sıkışıp kalma bir adım öteye geçememe halidir. Bizim yerimize sürekli kararlar alan otoriter bir ailede büyüdüğümüzde karar verme yeteneğimiz baskılanır, özerkliğe teşvik edilmediğimizden bunun ne türden bir deneyim olduğunu algılayamayız. Kararsızlığın bir başka nedeni de herkesi memnun etme ihtiyacıdır. Asıl problem kararsızlık değildir! Altında tam olarak altında ne olduğudur. ( Reddedilme, başarısızlık, sorumluluk almak istememe ve dahası). Her zaman kişi özelinde çalışıyoruz. Bunlar sadece benim sizin sorunuz karşısında olası genel tahminlerim. Konu ile ilgili terapi desteği için aşağıdaki form ile benimle iletişime geçebilirsiniz.
Sevgiyle Kalın
Klinik Psikolog Burcu Koray
Karar verme yetisini güçlendirmek, psikolojik sağlamlığı artırmak ve daha bilinçli kararlar alabilmek için şu stratejileri kullanabilirsiniz.
Kendi Değerlerinizi Anlayın
Kişisel değerlerinizi anlamak, karar verme sürecinizde en temel adımlardan biridir. Değerler, bireyin motivasyonlarını, inançlarını ve hedeflerini yansıtır. Bu nedenle, değerlerinizi net bir şekilde tanımlamanız, kararlarınızı bu temel değerlerle uyumlu hale getirmenizi sağlar.
Hedefleri belirleyin
Karar verme sürecinizin yönünü belirlemek açısından oldukça önemlidir. Belirlediğiniz hedefler, kararlarınızı daha odaklı ve anlamlı kılar , motivasyonunuzu arttırıp karar verme sürecini hızlandırır.
Farklı seçenekleri araştırın,
avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirin. Objektif ve tarafsız bir bakış açısıyla bilgi toplamaya çalışın