Çocuklara Psikoloğa Gideceği Nasıl Söylenir?
Uzm. Klinik Psikolog Burcu Koray
Çocuklarınızın duygusal ve zihinsel sağlığı, onların mutlulukları ve başarıları için son derece önemlidir. Bazen, çocuklarımızın ihtiyaçlarına destek olmak için profesyonel bir yardıma gerekebilir
Çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlandıklarını, biz yetişkinler gibi rahatça ifade edip, sorular soramadıklarını pek tabii ki biliyoruz. Bir çocuk, psikoloğa gideceğini öğrendiğinde psikoloğun anlamını tam olarak kavramamış olabileceğinden bu durum onu tuhaf hissettirebilir, hatta korkutabilir. Bu nedenle herhangi bir şüpheye yer bırakamayacak şekilde açık ve net, ancak onların anlayabilecekleri şekilde ifade etmemiz burada atmamız gereken en kritik adımların başında gelir. En temel önerim, çocuğun nereye gideceğini önceden söylemeniz ve ona bir “arkadaşıyla” görüşeceğini söylemek gibi yanıltıcı ya da hatalı bilgilerden kaçınmanızdır. Özellikle büyük çocuklarda, durumu mümkün olduğunca normalleştirmek faydalı olacaktır. Psikoloğa gitmenin oldukça yaygın olduğunu ifade ettiğimizde çocuklar da bunu normal olarak algılayacaklardır.
Bu bağlamda, çocuğa bir psikoloğa gideceğini söylemenin yolu, büyük ölçüde çocuğun gelişim aşamasına ve vakanın kendine özgü koşullarına bağlı olacaktır. Ancak genel olarak, bu durumun çocuk tarafından rahatsız edici bir olay veya stres kaynağı olarak algılanmamasını sağlamak için bize yardımcı olabilecek bazı yönergeler bulunmaktadır.”
Yaşça Küçük Bir Çocuğa Psikoloğa Gideceğini Söylemek
Özellikle psikolog figürünün ne olduğunu tam olarak anlamayan küçük çocuklara eğlenceli bir şekilde anlatılması oldukça faydalıdır. Bu nedenle, psikoloğa gitmeyi oyunla iç içe getirip, onlara eğlenceli bir kişi ile tanışacakları heyecanını yaşatmak ve ayrıca her psikoloğun bir oyun odasının olduğunu belirtmek önemlidir. Bu oda, çocukların üzüldüğü, merak ettiği veya düşündüğü konuları konuşabilecekleri ve onun gibi bir çok çocuğu bu odada dinleyen bir uzmanla olacakları ifade edilmelidir. Oyun odalarımızda farklı oyuncaklar ve materyaller bulunur. Bu odanın varlığı, çocukların ilgisini çeker ve başlangıçta biraz çekinseler de bu oda, çocuklara büyük ölçüde güven verir ve başlangıçtan itibaren çocukla sağlam bir terapötik ilişki kurmamıza yardımcı olur.
Çocuğunuza psikoloğun çalışma alanın nelerden oluştuğunu sabırla ve özenle anlatın. Eğer belirli bir anlama kapasitesi kazandıysa, onlara psikolog nedir ? ne iş yapar ? hakkında bir açıklama yapmanız oldukça rahatlatacaktır. Ayrıca hissettikleri duygusal sorunlar konusunda kendilerine yardımcı olabilecek bir kişiyle tanışacak olmaları da kaygılarını azaltacaktır.
Kendilerini üzgün, sıkıntılı veya endişeli hissetmelerine neden olabilecek şeylerle, psikoloğun anne veya babanın arkadaşı olmadığını her zaman açıkça belirterek, onlara terapi alanında yapabileceklerine dair güven verin. korkmadan doğruyu söyleyin.
Şeffaf Olduğunuzdan Emin Olun
Bu bağlamda, çocuğun terapiyi bir tür cezalandırma ya da “yanlış yaptığı” bir şeyden kaynaklanan bir faaliyet olarak değil de aksine kendi gelişimleri ve duygusal refahları için bir adım olarak görmesinin önemli olduğunu unutulmamalıdır. Onlara, terapinin bir destek ve iyileşme mekanizması olduğunu sık sık vurgulayın. Terapinin, daha iyi hissetmek ve kendi içlerindeki potansiyeli keşfetmek için bir fırsat olduğunu anlamalarını sağlayın. Ayrıca, terapi sürecindeki tempoyu çocuğun belirleyeceğini, hiçbir baskı yapmayacağınızı ve terapistin güvenilir, anlayışlı biri olduğunu belirtmek önemlidir.
Ayrıca, çocukların psikoloğa gitme konusundaki hassasiyetlerini anlamak da kritiktir. Onlara, terapinin doğal bir süreç olduğunu ve birçok kişinin farklı dönemlerde terapi aldığını açıklamanızı tekrar hatırlatmak istiyorum. Bu açıklama olası endişelerini hafifletecektir Ayrıca, terapiyi destekleyici bir adım olarak görmeleri için çocuklara güven vermek, onların olumlu bir deneyim yaşamalarını sağlar.
Unutulmamalıdır ki, çocukların ruhsal yaşamları önemlidir ve terapi bu refahlarını desteklemenin en iyi yoludur. Psikoloğa, gitmenin “anormallere ” yönelik bir şey olmadığını ve bu süreci birçok çocuğun yaşadığı bir deneyim olduğunu anlatmak önemlidir. Ayrıca, terapinin bir utanç veya suçluluk kaynağı olmadığını vurgulamak, çocukların terapiyi olumlu bir şekilde değerlendirmelerini sağlar.
Follow @https://twitter.com/burcukoray_Sevgiler