Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), bireylerin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen sağlık sorunlarından biridir. OKB, tekrarlayan düşünceler (obsesyonlar) ve bu düşüncelere karşı geliştirilen tekrarlayan davranışlar (kompulsiyonlar) ile karakterizedir. (American Psychiatric Association [APA], 2013).
Obsesif Kompulsif Bozukluk Ne sıklıkla Görülür
Obsesyonlar ve kompulsiyonlar nelerdir?
- Obsesyonlar, bireyin sürekli olarak zihnini meşgul eden, kaygı uyandıran düşüncelerdir. Bu düşünceler genellikle korku, endişe veya rahatsızlık içerir. Bunlar, müdahaleci ve uygunsuz olarak deneyimlenen ve aynı zamanda kaygı veya rahatsızlığa neden olan, tekrarlayan ve ısrarcı düşünceler, dürtüler veya görüntüler olarak tanımlanır. Takıntılar genellikle olumsuz beklentileri tetikler ve aynı zamanda önleme eylemleri veya kompulsiyonları da tetikler. Bir sonraki bölümde de görüleceği gibi düzen veya simetri, kirlenme veya biriktirme ile ilgili olabilirler. Dürtü biçimindeki takıntıların, görüntü biçiminde ortaya çıkan takıntılardan genellikle daha zor olduğunu belirtmek önemlidir; çünkü birincisi genellikle daha yoğun ve yönetilmesi zordur, ikincisi ise genellikle daha kısadır ve dikkat dağıtmayla durdurulabilir.
- Kompulsiyonlar . Obsesyonların yol açtığı kaygıyı gidermek için yapılan bir takım davranışlardır örneğin, el yıkama, sayma, kontrol etme gibi.
OKB Türleri
- Kirlilik .Bu, temizlik veya kişisel hijyen takıntısını ifade edebilecek bir türdür. Bu durumlarda kişi kendisinin veya çevresinin kirlendiğini düşünür (takıntı) ve kirden kurtulmak için sürekli olarak kendilerini temizler veya temizler (kompülsiyon).(Abramowitz, Deacon, & Whiteside, 2012).
- Tekrarlama . Belli sayıda şeyi yapmazlarsa kötü bir şey olacağını düşünürler. Örneğin, “cennet” kelimesini 3 kez söylemezlerse yakın aile üyelerinden birinin başına kötü bir şey geleceğini düşünürler (takıntı), bu nedenle kötü bir şey olmasın diye kelimeyi (kompülsiyon) tekrar ederler.
- Biriktirme . Gazete, kutular, kağıtlar vb. gibi birçok nesneyi depolarlar. çünkü kendileri için yararlı veya önemli olabilecek bir şeyi atmaktan korkarlar. Örneğin kişi önemli bir şeyi atmaktan korkar (takıntı) ve bu nedenle tüm gazeteleri elinde tutar (zorlantı). Bu bozukluğu (biriktirme bozukluğu) sendromundan ayırmak önemlidir. İkincisinde çöp birikir, istifleme bozukluğunda ise biriken şeyin mutlaka çöp olması gerekmez.
- Sayma ve Sıralama Obsesyonları: Bu türdeki kişiler, herhangi bir nesneyi belirli bir düzen içinde sıralama veya belirli sayılara ulaşma takıntısına sahiptirler. Örneğin, adım sayma veya sayıları belirli bir sırayla düzenleme gibi davranışlar görülebilir (Summerfeldt, Kloosterman, Antony, & Swinson, 2013).
- Kontrol etme .Bu kişiler işleri doğru yapıp yapmadıklarını sürekli kontrol etmek zorundadırlar çünkü aksi halde kötü bir şey olacağını düşünürler. Örneğin gazı kapatmazlarsa patlama olacağını düşünürler (takıntı), bu nedenle gazı kapattıklarını sürekli kontrol ederler veya fişi çekip çekmediğini kontrol için sürekli eve dönül kontrol ederler.(kompülsiyon).
- Düzenleme Sıralama.Sahip oldukları her şeyi düzenlemek için kurallar ve yönergeler kullanırlar çünkü aksi takdirde kötü bir şey olacağını düşünürler. Örneğin kişi, kalemlerin büyükten küçüğe doğru sıralanmaması durumunda başına kötü bir şey geleceğini düşünerek (takıntı) onları düzenler (kompülsiyon).
- Dürtü: Kendine ya da birine zarar verme korkusu yaşanması halidir.. Çocuğumu boğarmıyım.
Sonuçlar
Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedenleri
Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi
- İlaçlar . Kompulsiyonların ortaya çıkmaması için obsesif düşünceleri kontrol etmeye çalışmak için kullanılır.
- Bilişsel-Davranışçı Terapi (BDT) . Bu bozuklukta etkili olduğu kanıtlanmış terapi ekollerindendir. Tepki önleme ile maruz bırakma gibi teknikler sıklıkla kullanılmaktadır. Bu teknikle yapılan, insanları yavaş yavaş kompulsiyon yapmalarına neden olan durumlara maruz bırakmaktır. Örneğin, kontaminasyon tipi OKB’si olan bir kişi söz konusu olduğunda yapılacak şey, bu kişiyi yavaş yavaş kire maruz bırakmak ve kendisini temizleme zorunluluğunu yerine getirmesini engellemeye çalışmak olacaktır. Bu teknik mutlaka bir profesyonelin varlığını gerektirir.
Referanslar
- Abramowitz, J. S., Deacon, B. J., & Whiteside, S. P. (2012). Exposure therapy for obsessive-compulsive disorder: A review and new directions. The Canadian Journal of Psychiatry, 57(11), 657–663.
- American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5ª ed.) (DSM-5). Washington, DC: American Psychiatric Association
- Rachman, S. (2002). A cognitive theory of obsessions. Behaviour Research and Therapy, 40(8), 929–941.
- Ruscio, A. M., Stein, D. J., Chiu, W. T., & Kessler, R. C. (2010). The epidemiology of obsessive-compulsive disorder in the National Comorbidity Survey Replication. Molecular Psychiatry, 15(1), 53–63.
- Subramaniam, M., Abdin, E., Vaingankar, J. A., Picco, L., Shahwan, S., Jeyagurunathan, A., Zhang, Y., & Chong, S. A. (2016). Obsessive–compulsive disorder: Prevalence, correlates, help-seeking and quality of life in a multiracial Asian population. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, 51(3), 369–378.
Diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.
Sevgiler