Related Articles
Bireysel terapi danışan ve terapistin birebir çalıştığı, işbirliği, güven ve gizlilik esasına dayalı psikoterapi çeşitlerinden biridir. Psikoterapist kişinin ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda bireyi rahatsız eden, ruhsal yaşantısında huzursuzluk, gerginlik ve sıkıntı yaratan sorunların tanımlanmasında çözüme kavuşturulmasında kişiye rehberlik eder. Bireyin hayatında değiştirmek istediği, yönlerini belirlemede ve arzu ettikleri değişime ulaşmak için hedefler belirlemelerine yardımcı olur.
Terapi uyumu ve ruhsal dengeyi bozan düşünce ve davranış kalıplarını değiştirmek, duygu ve davranışlarımızı tetikleyen işleyiş sürecini öğrenerek yeni beceri ve bakış açıları kazanmamıza olanak sağlar
Bireysel Psikoterapi;
- Depresyon, kaygı, panik, öfke kontrolü ve bağımlılık durumları ile baş etmede
- Zorlu yaşam geçişlerinde.(Sevilen birinin kaybı, taşınma, iş kaybı ayrılma, boşanma, infertilite)
- Kişilerarası iletişim problemlerinde,
- İlişkiyi sürdürme veya sonlandırma gibi zor kararları alma sürecinde,
- Evlilik hazırlığı içerisinde olma,
- Kişisel gelişim veya bireyselleşme arzusu ile değişim ve ilerleme isteyen her birey için yol göstericidir.
Bireysel Terapide İlk Seansta Beni Neler Bekliyor
Terapinin ilk seansını tanışma evresi olarak nitelendirmek yanlış olmaz. İlk görüşmede terapist daha çok danışanı dinlemeyi tercih eder. İlk seans bireyin, aile yapısı, ebeveyn ilişkileri, olumlu-olumsuz yaşam deneyimleri, romantik ilişkisi, işi ve varsa çocukları hakkında ön bilgilenir alınır sorunlar tanımlanır. Terapi seansları belirlenir. Mutlak suretle mahremiyetin korunacağı hakkında bilgiler verilir. İhtiyaç duyulması halinde kişiye test ve ölçekler uygular ve sonuçları değerlendirilir. Danışanın terapiden beklentileri üzerinde konuşulur, bireyin ihtiyaçlarına ve yaşam dinamiklerine göre terapist diğer seanslar için yol haritası belirler ve terapi süreci başlar.
Terapiye Nasıl Hazırlanabilirim ?
Terapiye hazır gelmek hem danışan hem terapist için oldukça önemlidir. Terapistle görüşmeye başlamadan önce kendimize ‘ Terapiden beklentilerim nedir,? Terapi süreci sonladığında hangi duyguları yaşamayı arzu ediyorum. ?Hayatımda Nelerin değişmesini istiyorum, Hangi durumlar rahatsızlık hissi yaşamama sebebiyet veriyor? Şeklindeki kendimize yönelttiğimiz sorular hedeflerin belirlenmesini kolaylaştıracak, ayrıca sizin için önemli olan konuların terapide işlenmesi ve çalışılmasına öncelik sağlayacaktır.
Bireysel Terapinin Amacı Nedir ?
Bireysel terapinin amacı; bireyi terapiye getiren nedenler üzerinde çalışarak çatışmalar, kilemler, ve bunların doğurduğu duygu, his ve davranışlardaki tutum ve davranışları değiştirebilmeyi ve tetikleyen faktörlerin tespit edilmesini amaçlar. Ayrıca bunların nedenlerini, altında yatan düşünce işleyişini; öfke, kızgınlık, bıkkınlık ve agresyonun beraberinde geliştirdiği fiziksel semptomları kontrol etmeyi ve bunlarla başa çıkabilme becerisi kazandırmayı amaçlar.
Bireysel Terapide Seansların Sıklığı ve Süresi Nedir ?
Bireysel terapiler tüm terapi çeşitlerinde olduğu gibi kişinin ihtiyacına yönelik belirlenmekle birlikte. Genellikle haftada bir veya iki kez olarak planlanır. Tekrar hatırlatmakta fayda var bu tamamen sizin ihtiyacınıza göre belirlenir
Referanslar
American Psychological Association (APA) – “Understanding Psychotherapy and How It Works”.