Çocuk terapisi, çocuk ve psikoloğun işbirliği ile çocuklarda ortaya çıkan davranışsal ve ruhsal problemlerin çözüme kavuşturulmasının hedeflendiği terapi çeşitlerinden biridir.Çocukla psikoterapi yapılmasının bir takım zorlukları vardır Çocuklar, biz yetişkinler gibi sıkıtı ve problemlerini konuşarak tam olarak ifade edemezler, bu yüzden çocuklar ile psikoterapi yapılırken yaşına göre farklı yöntem ve metotlar kullanılır. Çok küçük yaştaki çocuklar hayatlarında neler olup bittiğini konuşarak net olarak ifade edemezler. Çocuklarla çalışırken terapötik ortamın kurulması için alternatif yollara başvurulur. Sembolik iletişim yöntemleri çocuğun duygu ve davranışlarını harekete geçirerek ifade etmeye çalıştıkları şeyi daha etkili şekilde anlamamıza olanak sağlar. Bu nedenle çocuklarla çalışırken;
Oyun Terapisi
Çocuklar, İç dünyalarını ve ruhsal işleyişlerini en açık şekilde oyun yoluyla dışa vururlar. Oyun terapisi çocuğun doğal ortamında hayatında yaşanan sorunlara ilişkin bir diyalog açıp özgürce kendisini ifade edebilmesine olanak sağlar.
Sanat Terapisi: : Bu terapi türü, çocukların yaşamlarında meydana gelen olayları , aile ilişkileri veya sosyal dinamikleri tasvir etmeleri için bir araç olarak sanattan yararlanır. Resim formunda kendilerini aile üyeleri veya akranlarıyla nasıl ilişki içinde gördüklerini gösterebilirler. Çizimler, çocuk için üzüntüye ve kaygıya neden olabilecek sorunlar hakkında bilgi verir.
Terapide çocuğun yaşı ve gelişimi dikkate alınarak, sorunun kaynağı tespit edilip çözüme kavuşturulur